Dikuasakan oleh Blogger.

P.E.N.I.NG.

Sabtu, 12 Mac 2011


salam buat semua...

pening kepala kalau kita sibuk dengan banyak pekara..tapi apa gunanya kita dah buat banyak kerja lepas tu merungut..buang masa je kan? so ari ni beta nak berkongsi macam mana nak urus masa bagi golongan yang banyak jawatan...

1) anda perlu menyenaraikan kesemua jawatan anda di atas kertas..
a) prs ( ketua prs)
b) pengawas ( hicom musollah)

2) tuliskan kewajiban anda sebagai pelajar..contohnya buat kerja rumah,ulang kaji dan sebagainya di kertas yang lain ( jangan satukan dengan kertas untuk jawatan)


3)letakkan masa yang anda ada sehari dan tolak dengan masa makan,mandi,tidur,solat.
contoh:
24 jam sehari -1 jam solat(5 waktu)-1 jam( 3 kali makan)-1 jam ( mandi)- 6 jam (tidur) jangan lebih2 sangat tido....
masa yang tinggal: 15 jam

4) jangan pikir masa yang ada tak cukup..cuba tengok bape banyak masa anda kosong.

5) letakkan matlamat anda dalam setiap mata pelajaran dan matlamat dalam jawatan yang anda pegang....pastikan letakkan sebab kenapa kita letakkan matlamat tersebut

a) ingin A dalam matematik kerana saya tak pernah lulus
b) pengawas- ingin memastikan pengawas dipandang tinngi dan berdisiplin sera dihormati pelajar dan mampu menjayakan kempen sifar masalah disiplin kerana saya rasakan saya bertangungjawap dalam hal disiplin disekolah.

6) susun ikut keutamaan

7)tuliskan persoalan yang timbul setelah anda melihat matlamat anda..

a) macam mana nak focus kalau ada mesyuarat malam?
b) macam mana nak jalankan kempen sifar masalah disiplin kalau sibuk dengan exam?

-ermmm..takkan lah mesyuarat sampai 5 jam kan....selalunya mesyuarat paling lama adalaah 3 jam bagi pelajar. so kalau mesyuarat start lepas isya' dalam 9.00 malam so akan berakhir pukul sebelas..so ambek masa 11pm sampai 12 malam untuk buat kerja rumah.

-adakah anda seorang sahaja yang menjalankan kempen ini? berbincang lah di kalangan pengawas agar dapat membantu anda ketika anda menduduki kertas peperiksaan yang berat sepeti addmath,fizik,kimia dan apa yang anda rasa berat. bagilah tangungjawap tersebut kepada pelajar yang menduduki kertas peperiksaan yang ringgan seperi bahasa melayu,bahasa arab dan yang drop addmath.

8) setelah menjawap persoalan tersebut letakkan masa untuk yang diperlukan dalam menjayakan matlamat sebagai seorang pelajar dan pemimpin

contohnya:
a)ulangkaji pelajaran perlu 1jam 30 minit dan perlu lebihkan pada subjek sains.
b) mesyurat pengawas memerlukan masa 3 jam
buat rumus:
15 jam( hasil tolak dari potongan masa wajib sebagai manusia) -1 jam 30 minit-3 jam
masa yang tinngal: 10 jam 30 minit

9) tolakkan dengan perkara yang ingin anda lakukan
(-) main bola
(-)tolong ibubapa atau guru
(-) berkongsi masalah
(-) dan sebagainya...

so masih rasa tak da masa??? sowi saya hanya ajar cara saya sahaja..maaf kalau tidak sesuai

Read more...

c.e.r.i.t.a


salam buat semua..

hari ini suka untuk beta menceritakan kepada anda semua tentang kelebihan.

kelebihan dalam erti kontekstual adalah sesuatu yang ada pada seseorang dan tidak ada pada orang lain yang menjadikan seseorang itu dipandang.

pernah anda menyenaraikan kelebihan anda?
kelemahan anda?
atau masih belum menjumpainya?

aku pernah menyenaraikan kelebihan diri aku tapi bila aku tengok balik,,kelebihan aku x boleh nak dibanggakan..atau sememangnya aku x de kelebihan..

bila aku rasa kelebihan aku berdebat ada je orang cakap aku sampah dan aku kalau cakap kat depan x dellah hebat just macam orang biasa je...

kalau nak kata aku ni pemipin yang hebat..lagi lah sampah sampai ada junior malahan kawan baik aku sendiri cakap ''macam mna lah ko ni boleh jadi pemimpin...aahahah..tu lah kadang2 pon aku terfikir..

aku rasa aku ni bolehlah dalam bahasa melau tapi bila buat karangan ustazah kutuk2 aku got dan ada orang tu lagi terer dari aku..

dalam sukan..ish2 lagi lah mcm x de bakat lansung...

jadinya aku sedih dengan diri aku sendiri..sememangnya aku ni memang x de bakat kan? :'( aku jeles bila tengok kawan2 aku yang bakat nyer lebih terselah

irsyad dier boleh kawan ngan semua orang malahan orang lebih tertarik nak rapat ngan dier..tengok lah baru sekejap je dok asrama dier mampu mengelak kan ramai orang..aku? aahahah dah sebulan pon x boleh2 lagi..

izat..ermm dier lagi lah..ayat2 gaya2 dier semua bes2...malahan ayat2 dier ramai yang suka guna.bila dier bercerita wah! sangat menarik..aku?

mursyid..tengoklah dier wah mmg bagus dalam memimpin malahan ramai giler budak nakal tabek dier sebagai pemimpin..aku?

Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP