Dikuasakan oleh Blogger.

DEBAT: IDC 2011.

Sabtu, 30 Julai 2011



(team bm semi final)

Assalamualikum semua,

Post kali ini ana nak cerita pasal pengalaman debat kat uia pada 15-20 ju
lai baru-baru ini..hehehe... ahaha kali ini ana bertindak selaku yang Amat Berhormat Perada Mentari atau pon pendebat pertama.ahaha perlu diketahui beberapa perkara mengenai perjalan debagt untuk ke final
6 pusingan awal.(kena menag sekurang2 nya 3 untuk ke double octo) pastu, double octo untuk team 9 sampai 24, 1 sampai lapan boleh goyang kaki masuk final octo terus pastu, final octo pastu, quater final, pastu semi final(kami kat sini je) pastu finallah

Hari pertama kita orang naik van sekolah tapi malangnya kena naik wish!!! sorang je banin adoi! bengang seyh...ahaha..buat cam ne naik jer....dari kena jalan kaki baik naik wish..dalam perjalanan kena seksa research..pening ow!sabar jer lah..DAENG belanja macam-macam...ahahaah..tapi tak mak.an pon bibir sakit ah..

(dari kiri wan,zahier,Ust juhanita(tengah)raihana,syaima)
INILAH pengembaraan kami 1)AHMAD ZAHIER BIN ARBI
2)NUR RAIHANA BINTI ZAKARIA
3)SYAIMA' AMATULLAH BINTI HASANUDDIN

4)WAN AHMAD LUQMAN BIN WAN IBRISAM FIKRy.


kami berjuang adlaah kerana ALLAH kami takkan berjuang selain untukNYA dan agama ISLAM kami x berjuang untuk diri kami .kami berdoa sebelum,selepas,sedang berdebat kerana kami percaya ALLAH yang mengizinkan segala-galanya...untuk capai benda kami perlu bersatu..

(coach auzan)
kata-kata couch auzan,
''sazah anis,secara individu mereka x kuat tapi as a team dorang sangat kuat...'' kata2 ni cukup menyentuh hati kami...

''lansung x disangka kami akan ke semi final...NI SEMUA KERANA ALLAH..terima kasih YA TUHANKU.
(alhamdulillah kami layak ke octo final) (kak abid-tudung hijau,syaqifah-tudung pink)
Hari pertama,
1)kami lawan dengan SM Taman Sentosa,usulnya,untuk menjadi popular youtube adlaah tempatnya..huhuh..macam2 lah benda ngarut keluar dah lah kita orang kerjaan adoi! layan jer lah...keluarlah fakta yuna,cikgu shida lah bagai..naseb baik wan luqman bagi tau..hehehe..alhamdulillah kami menag margin 3.PENDEBAT TERBAIK : SYAIMA AMATULLAH
2)lepas tu round kedua kami lawan dengan Sek. Yayasan selangor huhuhu....sekolah yang dijaga betul2 bawah kerajaan negeri selangor...usul debat DUNIA TANPA AMERIKA SYARIKAT LEBIH AMAN..huhuh..masa ni kiteorg kerjaaan lagi wan,syaima,raihana dah ketawa2 dah waktu bincang usul ni.,..tapi ana dah gabrah semacam dah an...adoi..x paham lah teamate yang terlalu bahagia ni.....sabo je lah..alhamdulillah menang margin 0 .PENDEBAT TERBAIK: RAIHANA ZAKARIA

ok,round first ngan second dah abes..kami menang dua..alhamdulillah...lepas tu baliklah ingat nak lah rehat..tup2 abg auzan ngan daeng call ade training..adoi! dengan niat yang ikhlas pon datang lah sampai pukul 1...kena training jadi MACHO.ahahaha..

HARI KEDUA,
paling penat, 4 round sekaligus.

(SDAR &SMIH)

1)huh..kami kena lawan ngan SDAR! huhuhu....masa tu pembangkang yes! ahahah usul monopoli china menguntungkan negara asia..ahahah...punyalah rak ana cakap..tapi kami kalah..ahaahah margin 1..tapi mereka kelakar lah..ada program anak angkat plak masa tu.ahahaha

2)lepas tu kami tetap berjuang...bertembung dengan SERSERI(sekolah perempuan)..ahaha,,masa tu ana diberi pelung urusetia untuk pilih usul..hhohoh..pilih usul friendster....dan dapat lah usul HARRIMAU MALAYA TIDAK KEKAL MENGAUM.ahahah kami pembangkang..kami menag margin 4 PENDEBAT TERBAIK: SYAIMA AMATULLAH..baju punya pasal..ahaahhaa..gurau jer..

3) Masa ni sumpah dah penat..kena lawan STF ....kami pernah training sama2....usul SUKAN MENGEKPLOITASI WANITA..hhuhu...kami kerajaan...buat usul comejet...*betul ke ni...ahahah..dapat plak judge yang pernah judge kita orang waktu kat musleh.ahahah...kami menang margin 4..PENDEBAT TERBAIK:RAIHANA ZAKARIA..sebuah tragedi air berlaku.Masa pertolongan ALLAH sangat2 jelas.

(ustaz daeng)

4)MASA ni dunia macam dah gelap..penat giler....coach daeng ngan auzan paksa minum livita..adoi....coach auzan cakap....''SELAGI HIDUP SELAGI ITU BERJUANG MATI-MATIAN''..dengan izin ALLAH kata2 ni cerap masuk dalam idri kami aahaha...so bermati-mati lah..berdebat dengan MRSM TAIPING dengan usul JUSTIN BIEBER WAJAR MENJADI IDOLAH REMAJA....huhu kami kerajaan dan perlu sokong usul ni..huuh..tgk muka abg auzan puas jer ngan perfomance kite org.masa ni silent round..keputusan akan diumukan besok pagi di moot court...ehehehe...alhamdulillah menang margin 4..PENDEBAT TERBAIK :SYAIMA AMTULLAH...huhuh..


HARI KETIGA..
Berita baik..alhamdulillah,kami dapat break dan dapat top 5 dari 80 buah sekolah di seluruh Malaysia,alhamdulillah..kami dapat break dan maju ke octo final tanpa melalui double octo..pagi tu sekolah belanja makanan barat lasagnia lah bagai..ahahaha....ALLAH masih bagi kami peluang..gogogog!!
(smap labu)

abes je makan, terus lawan octo final bertembung dengan SMAP LABU.Alhamdulillah dengan izin ALLAH kami menang margin 1 dengan usul RASIONALISASI SUBSIDI PUNCA KENAIKAN HARGA BARANG..ahaha...naseb baik kami pembangkang..huhuhu..

BALIK TU JER KAMI TRAINING LAGI dan makan dominos dan nasi arab...selam belanja.ahahaha

so kami dapat mara untuk ke quater final dan bertembung dengan STAR juara debat ppm 2011..pada keesokan harinya,dengan usul MALAYSIA PERLUKAN TENAGA NUKLEUR..kami kerajaan,,alhamdulilah kami menang margin 1.5...

tak disangka-sangka kami layak ke semi final dan bertembung dengan SDAR dengan usul 1MALAYSIA KITA SUDAH BERSEDIA.ahahaa kami kalah juri 5-0,margin 5.alhamdulilllah kami terima seadanya yang penting kami dapat pengalaman dan membawa nama islam..

disinilah perjuangan kami..kepada ustaz daeng,couch auzan,isteri abg auzan,kak abid,ustzah juhanita,selam dan almni yang lain thanks bantu kami....kadang kami tertanya apa yang kami ada sehingga layak berguru dengan insan yang hebat seperti kalian..thanks
(team BM bersama ustaz daeng,sazah anis dan Pn Pengetua,sazah kamaliah)

credit to my team.: goodluck korang moga maju jaya tau..kita dah jumpa ''BEAUTIFUL'' tu dan break the wall...wan,syaima,rai..thanks you ALL and alhamdulillah ALLAH satukan hati kita tu sebab kita boleh berjaya..JANGAN PENTINGKAn DIRI SENDIRI :D



(juara kategori,bahasa arab-smap labu,baju biru
juara kategori bahsa ingeris,-SEKOLAH MENENGAN ISLAM HIDAYAH,blazer hidayah
juara kategori bahasa melayu-SDAR,tie hitam)

6 dah mai dah komen:

Mu'allimah 30 Julai 2011 1:42 PG  

^_____________^ hamdan liLlah! bahagia sgt bersama adik-adik semua. bersyukur sbb Allah beri izin bersama adik-adik, walaupun akak mmg bukan sesiapa dlm medan debat ni, apalagi utk bersama dgn adik2.. bukan sesiapa utk menegur, memberi semangat, mengkritik adik2 semua. terima kasih byk2 kerana sudi menerima akak dlm keluarga depikir :)

kenangan bersama antum menyuburkan rasa sayang akak pd bumi Hidayah. syg tersimpul mati.. :)

Putera Zranus 30 Julai 2011 11:47 PG  

ahahahaa..sama banyak2 kak abid ahhaa...kak abid kan yg menjaga mental lakmi..thanks yer..mati pasti akan hidup semula..janji ALLAH//

irham 30 Julai 2011 10:21 PTG  

itu bju rasmi am ke???

irham 30 Julai 2011 10:22 PTG  

itu bju rsmi am ke???

Zhilal b. Adnan 31 Julai 2011 8:55 PTG  

tahniah, akh. semoga terus sukses di jalan-Nya. amboi, dah berbisa nampak best speaker hidayah tuh. he3...

Catat Ulasan

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP