Dikuasakan oleh Blogger.

Bye ustazah Khatijahh

Ahad, 30 Ogos 2009

Salam,post kali ni nak ceritakan saat-saat terakhir bersama ustazah khatijah sebelum berpisah denganbeliau hingga mendinginkan keadaan.

tepat jam 8.20a.m ustazah khatijah masuk kelas,sampai seme kecoh sbb dah tau ari ni ari last ustazah, tapi yg kelakarnya sorang banat ni namanya nashrah dia menyergah ustazah: Ustazah! hyee(dalam muke yg mengerikan) aku ngan afiq terlepas cakap bln puasa nie,zahier & afiq said:die ni ok akk,psal nashrah ari ni. Dalam keadaan yg mengerikan ini ustazah Zuraidah pon Masuk kelas :Form 3 cpat nik atas! bengkel nak start dah.

Kiter owang pon pegilah tapi waktu bengkel asyik pikirkan ustazaj je, hati berkater"zahier cepat jumpe ustazah nnti ,ust dah balik plak".Tibe abg prs menegur :zahier hadiah ana nnti takut tak kasi plak. zahier:tak pe jangan risau ana ade `"pe confident giler an cakap cam tu". Pas tu,penceramah pon bgi ceramah :bla,bla,bla.......~~...

Afif:cpat gi blek guru zahier nnti ustazah blk. jom~ hadiah seme pnoh kat tangan,cpat,cpat, ble sampai je bnt dah booking ustazah terpaksalah tunggu sampai blk solat jumaat.

lps blk, BNn 3 itqan berkata :cepat jumpa ustazah,akhirnya kita orang pon berkumpul kat tmn skolah, tibe-tibe suasana menjadi sedih dan dingin, ustazah berkata(keadaan menangis dan sedih) : ustazah minta maaf sbb tak dapat jadi guru yg terbaik untuk antum dan sebagainya.. zahier berkata : nada sedih tapi wat ceria jerr ''ustazah result ana cam nerr''? ustazah :ok spelling banyak salah(bkn nak bkk aib), hatiku tersentak terus mata berairrr.....''ceh bedeboh laki menangis''.

Keadaan makin dingin, biler anas mintak maaf dia cakap lah mintak maaf dan sebagainya.Aku dah tak tahan terus pandang bawah nangis cam owang giler sampai nak cakap thaankss pon tak lehh.pas tu aku terus msk kelas dorang seme kenakan aku ~zahier jangan nagis lagi~ seme ketawa hahaha.~~~!!!!

Pas tu, masuk bilik guru jumpa ustazah bgi hadiah pastu nangis balik pas tu kluar bilik guru, yg len seme kata aku ni sentimental..lantak ah nak kata aper hati dah sedih nak wat cam ner...... Tapi agak kecewa sbb tak dapat cakap terima kasih dan maafkan ana...

Sedar dengan kekesalan ini aku bagi sms kat ustazah

ustazah maafkan semua kesalahan ana,ana tau ana slalu kecewakan ustazah sbb markah ana asyik trok jer waktu pekse,sbb ana ustazah nganmok kat dewan trial ari tu sbb bazirkan mase conteng kertas..ustazah pray for meee!!!


sejak tu aku pon kesedihan sampai malam, tapi esok nya tenang ah skit....

Read more...

Teammate@kawan-kawan@usrah

Sabtu, 29 Ogos 2009

salam semua,bersyukur kita kerana masih berpeluang untuk hidup didunia ini untuk melakukan amal soleh.

Antum tau tak cara umat islam untuk berjaya ialah bersatu?tapi adakah kita bersatu?pikir-pikirkan lah yer~.Semua orang pernah ade teamate@kawan-kawan@usrah btol tak? Jadinya post kali ni membawa pelawat seme untuk mengenal seronoknya bersatu.


Pernah masuk debat tak? kitra akan ade teammate btol tak,knal anas kb,raihana zakaria dan yang ni mmg agak got famous nadiyah syahirah nordin,ini lah teammate ana.Kami perlu mengekalkan kesatuan dan kesamaan penghujaan kami sepanjang berdebat tapi hakikatnya ana slalu yg terkeluar tajuk hehehe.....;) kalau sorang tersilap boleh klh satu team btol tak?


Ingat tak macam mne rasulallah membesarkan empayar islam hingga 2/3 dunia,bukankah baginda telah bersatu dengan umat islam yang lain seperti abu bakar,umar,abbas dan sebagainya. Cuba bayangkan kalau kita sorang je yang baik kat sebuah kampung tapi yang lain seme buat kemungkaran bukankah suatu hari kita akan terjebak?pikir-pikirkan lah.

Semua sayang kawan btol tak?ana pon ade kawan farhan,irsyad,muaz dan ramai lagi,tapi bagaimana kita menghargai dan bersatu dengan mereka? kita kalau berkawan pastikan hati kita bersatu dengan mereka, barulah kita akan rasa ukhuwwah.

Ade sebuah cerita mengenai hal ini,ade sekawan ni namanya farhan ngan adha mereka ni slalu bersama dan nampak bahagia jer,lepas tu ana poin tanya kenapa korang punya persahabatan mcm best jer?farhan menjawab :berdoalah pada allah dan slalulah bantu-membantu,insyallah kita seronok bila berkawan. Diriku tersentak!zahier berkata:(nada agak sedih)knapa ana tak pernah seronok dan rasa kosong bila berkawan.Adha dengan senyumnya menjawap: pastikan anta bantu-membantu dan selalu menghargai kawan.
mAta meminta izin untuk mengalirkan airnya.

Bagaimana perpaduan hendak dicapai,bukankah salah satunya kita berkawan?Ingat bagaimana darurat 13 mei berlaku di malaysia hingga darurat kedua diisytiharkan?bukankah kerana tiada perpaduan masa tu. jADinya jadikan kita fleksibel untuk berkawan.



INGAT DALAM USRAH PON KENE BERSATU BARU SERONOK. HEHE ilove my naqib zubayr and my member irsyad,farhan,tajarrud member,alamin gombak member especially muaz hehe dan al-amin kemaman. salam mujahid.


Thanks sudi berkawan ngan ana,terima kasih guru kesayangan ku UStazah khatijah dan ustazah siti hajar kerana ajar ana tak lupa kepada teammate debat ana.

Read more...

Hari PeRtama

Selasa, 25 Ogos 2009

assalamualaikum,
hehe post kali ni nak ceritakan hari pertama waktu skolah ganti,di pendekkan citer gi skolah scara paksa, hehe....

Mule-mule datang awal giler kul 7.00 dan orang kedua sampai kat kelas, banggalah gak~..Tapi setelah tunggu hampir 30 minit hanya 9 orang je yang datang,pas tu bila dah berkumpul, ape lagi i seme bukak citer biasalah baru naik cutilah katakan, sampai kena marah ngan ust.Norimah sbb tak tilawah dahlah kene sound dengan P.A system sekolah bengangnya!!!! Pas tu,kita orang pon dapat paper trial untuk sejarah seme kecewa gak ngan markah masing-masing.Aku ni siap kecewa 2 saat jer sbb dah terkejut.

AFTER THAT,KITA ORANG RAMAI2 GI SOLAH DHUHA NAK KETENGAN JIWA DAN KUMPUL PAHALA waktu ramadhan ni tapi apa yang bengangnya waktu ambil wuduk, ana bagilah salam kat Azzam Tarmimi tibe-tibe terpijak benda licin abes lah kaki ku yang cun terjeblos dalam longkang kwang ajo punya azzam.Alang-alang seme dah setel ana pon jumpa abg2 seniour rindulah katakan.

Tibe-tibe kedengaran suara orang comel, Cepat!CEPAT! ustaz azhari dah masuk,ambek kou seme dah mcm org giler lari gi kelas,msk-msk je ustaz senyum jer sbb bulan ramadhan bulan mulia, banyakkan senyuman, hehe ape lagi ambek kesempatan! Pas tu, ustaz pon ajar, tengah di ajo mata ku ibarat digantung batu,tibe-tibe ustaz cakap, zahier!kenapa mata kamu kelip laju bangat ,ngantuk ya! zahier berkata:(dalam hati cube lapik sedaya-upaya)tak ustaz kertas ni tulisan kecik sangat, satu kelas ketawa, hal ini menginsafkan aku utk tak tidur waktu klas ustaz.

Masa yang ditunggu-tunggukan! markah trial geografi, tibe-tibe tangan membeku,otak berhenti seketika kerana takut menanda kertas sendiri apabila abes tanda aku pon kira dah bersyukur kerana dapat "A" alhamdulillah.Masa ku tangan ku ini pon memeluk saitis kelas,Md Noor Farhan

Jam 1.05 minit menunjukkan rehat,jadinya seme gi musolla lepas ambek wuduk terus buat saff, tibe-tibe jumpa abg zubayr,zahier bertanya:anta puasa tak ari ni?,Zubayr menjawab:tengok ah,mcm tak.Suara gelakku memenuhi ruang musolla,kita orang pon solat dan lepas abes solat Zubayr bergurau: Irsyad (berbadan besar dan kuat makan) jom gi kantin, lagi sekali ketawa ku memenuhi ruang musolla.Tibe2 Ust Wan lalu zahier melapik,:ustazah bulan puasa tak bagus banyak ketawa btol tak?kawan2 lain seme dah tau yang aku nga
h lapik biar tak kantoi yang aku ngan kawan2 nak ambek barang kat asrama hehe... Ust Wan jawap:btol,langoh.Aku ape lagi ketawa sudah.

Akhir sekali,kat kelas orang lain seme wat keje tpi aku ngan irsyad gi bergosip bulan puasa ni astaga! Ust. Syamtidar menyergag ,Woi,bergosip nampak aku ngan irsyad pon lapik ah pakai buku actual agak bengang ah sbb seme pandang kan haha,,,,
sekian

Read more...

SABAR. APA YANG ANTA NAK ITU HANYA ILUSI DIRI

Ahad, 23 Ogos 2009

Dengan izin allah post kali ini ana akan ceritakan mengenai kesabaran.ALLAH suka akan orang bersabar sehingga allah berfirman ''ALLAH bersama orang-orang yang bersabar''.Jadinya apa salah kita barsabar sepanjang ramadhan kerana ia akan menyebabkan pahala kita tak berkuranGan. Ana ade sebuah cerita yang agak menarik antara ana dan kawan-kawan

Masa tu petang dan baru abes kelas jadinya diri ni agak penat kerana 12 jam memerah otak.Tibe-tibe adelah junior buat ana naik darah sbb campak ana dengan buku jadinya ana pon dah sampai tahap nak mengamok tibe-tibe ade al-qamar datang zahier jangan marah itu hanya ilusi pejamkan mata dan minum air.Pas tu ana pon buat dan bersyukur kepada allah kerana marah ana dah hilang.
Dari kisah ini kita dapat tahu yang sebenarnya marah itu api dalam hati yang kena padamkan,apa gunenya kalau api kita marakkan apa faedahnya?????.

uNtuk mendapatkan sesuatu yang baik kita kena bersabar contohnya mcm penguin untuk nak menetaskan telurnya ayah penguin terpaksa berdiri selama 3 bulan tanpa duduk hanya untuk memeram telur untuk menetas, lepas tu bahagialah penguin tu. Cara-cara untuk elak marah ialah
  1. selalu senyum
  2. jangan stress
  3. selau baca ayat quran
  4. selalu makan madu
  5. elakan makanan yang syubha
  6. dan bayak lagi.

ah tengok semut pon cakap cam ni. Untuk sesiapa yang mengenali ana -ana akan cuba bersabar ramadhan ni doakan lah. K irsyad sabar lah ngan ana ni yer...hehe

Read more...

SEDIH DAN INSAF

Sabtu, 22 Ogos 2009

SALAM BUat semua,
post kali ini memaparkan coretan yang agak menarik.

tatkala hati insaf dari dosa, dia akan hadir mengacauku walaupun ku berjanji tidak ingin melakukannya lagi dia dekat dan menyebabkan ku berdosa,dia menyebabkan diriku terus bersedih dengan dosa,dia menyebabkan diriku terus berdosa dan risau sehingga orang membenci ku, tak sangka kau rupanya, penzalim,cakap orang pandai tak reti tengok diri sendiri aku benci kau, kau memang kejam.Masa ni datanglah kawan ku yang setia sehingga ku mengelarnya al-qamar kerana ia seperti bulan yang berubah-ubah personalitinya, tatkala kau indah,tatkala kau hilang tatkala kau kabur dari pandangan dan tatkala kau ada dan tiada, kerana sikap kau begini ku gelar kawanku itu bulan yang setia untuk bantu ku dari di hasut syaitan durjana.sahabat kau membantu ku untuk teruskan perjuangan ini, pada ramadhan ini mari bersatu kita jalani bulan ini dengan penuh keinsafan kerana kita mahukan ketakwaan.Mari kita ingat kata-kata kita.
dunia mahukan kejutan
maka luar biasa lah kita tunjukkan,
dengan usaha yang kita ledakan,
biar mereka lihat islam mampu berjaya dengan apa yang kita adakan.
Hati ini akan selalu sedih mungkin dah tiba masanya untuk ku beraksi di depan dunia biar semua saksikan.

Read more...

HATI RAMADHAN

Jumaat, 21 Ogos 2009

salam,
maaf dah lama tak update blog kerana minggu ni full asrama n trial PMR.Insyaallah post kali ni ana nak citer mengenai pengalaman ana waktu ramadhan dulu-dulu dan sedikit cadangan untuk antum.
Waktu umur ana darjah 5, ana slalu tengok mak ana masak jadinya tekak terlapang untuk rasa,masa tu dah pukul 5 got jadinya kerana tiba-tiba terpikat dengan sup tu ana terus buka dan pelahap tanpa belas kasihan lepas makan tu rasa menyesal pulah sbb nanti tak dapat duit raya banyak hehe.

waktu f2 ana ade join satu kumpulan yang memperbaiki hati,di sini ade seorang abang yang pegang dan jaga dalam pembentukan hati ana, jadinya ana diberi tugasan utk tilawah,solat sunat dan sebagainya,bila ana makin kerap buat perkarani hati ana rasa lain sangat dan pada masa yang sama ramadhan pon datang.Waktu ni ana rasa kelainan merasakan hati bagai dibentuk dan tenang dan dapat mengawal maraH.sEMENJAK TU ANA BERMINAT MENGENALI ISLAm SECARA EKSPLORASI jadinya dengan kesungguhan mahu belajar ana pon jumpa ngan ramai orang .Tapi yang kelakarnya waktu tanya ana kena bumping baru blh tanya.Ishishish. Kerana masa tu ana dengar citer pintu syurga ar-rayyan akan dimasuki oleh orang islam yang berpuasa dan menanyakan makanan yang utama dalam berbuka seperti kurma,kismis dan sebagainya,

insyaallah ramadhan kali ni naqib ana cadangkan agar buat list apa yang kiita nak capai dalam ramadhan kali ni supaya ia dapat meningkatkan amal kita. Tapi nanti puasa jangan lupa ana. Sori kalau post ni boring. Untuk sesiapa yang pelik kenapa ana letak blog ni bulan itu setia tak yah pikirkan lagi eh tq.puasa banyakan senyum HIDUP AMIR.

Read more...

PENGALAMAN NGAN PEMIMPIN TAJARRUD 08

Sabtu, 8 Ogos 2009

SALAM,
kali ni ana nak kongsi pengalaman ana waktu bersama dengan semua pemimpin 2 tajarrud 08 untuk memajukan kelas ni.

ana citer pasal ketua kelas dan penolong dulu,
dulunya adelah kkelas ni tak sehebat mna pon tapi impiannya terlalu besar, suka wat muhasabah,suka ceriakan kelas dan banyak buat meeting, dia ni tak lah pandai sangat tapi ckplah utk memimpin kelas dan klas kami pernag dapat gpk terbaik ehe.Tapi seme isi meeting sebahagiannya kkelas dan p.kelas je yg tau contohnya adelah.Tapi penolong ni baguslah mmg slalu tegur menegur dan boleh diharap tapi pandai sgt.Dia ni bijak simpan rahsia dan idea bertaraf dunialah juga dan kami berdua yg merancang pakej ransangan 2 tajarrud tapi untuk jalankan projek ni mesti pakai duit btol tak?

bahagian kewangan dijaga oleh 2 bendahari yang bagus sgt.Bendahari lelaki mmg tere mintak duit dan idea utk tambah duit kelas pon bgs mase tu duit banin byk sgt sampai semua keceriaan dan kebersihan kelas gune duit banin jer,bendahari bnn ni org nya hebat dan nmpk kewibawaan dan pandai bergerak sendiri tak yah ana pnat2 suwo die gerak.just ckp je nak duit die terus hulur dan ayat die cam ni .''ANA NAK PKAI DUIT AH UTK KECERIAAN BOLEH TAK? BENdahari menjawap :nak bepe rm50 ker rm 101. tgk ah gerek giler padahal nak bli plastik sampah jer. hehe. Bendahari bnt plk simpan teliti sgt wat keje bayangkan die kumpul duit sampai rm300 banyak giler.Bendahari bnt ni hebat jugak tapi bergerak agak lambat tapi kita blh lihat kewibawaanya.Tapi apa yg penting diaorang ni bagus sgt smpai tertabik plak hehe. tapi duit tu utk keceriaan.



Bagi bidang keceriaan dijaga oleh ahli jawatan kuasa keceriaan, ajk keceriaan bnn mmg mantop,nmpk pendiam tapi biler wat keje meletup dan sgt blh diharap.Hampir 60 pratus keceriaan dia yg wat sampai kelas kita org ceria mmg bagus ah dier wat keje otak dia dah lah otak sainstis, boleh nampak hasil keje dia tahun lps mmg hebat kalau ana yg wat dah lama hilang sabar,dia ni mmg penyabar ana mcm nak tabek je dialah menyebabkan bbnan ana berkurangan terima kasih eh.Bagi bnt plak pon bagus boleh tgk hasilnya tapi malangnya baru psg kertas keceriaan dah kene buang dengan sekolah hehe.Dia ni mmg bagus dan blh diharap hasil kerjanya mmg nmpk kesungguhan nya sampai sanggup dtg skolah waktu cuti mmg superb ah.Tapi klau ceria tak bersih nak wat per!!!


bagi kebersihan dijaga oleh Ahli jawatankuasa kebersihan,ajk bnn mmg murah dengan senyuman bagus sgt cpt msk syurga sbb sng jer nak senyum,dia ni menimbulkan kemarahan btol sbb asal suruh wat k ejer je, dia senyum penyakit joker got dan hasil kerja dier mmg memuaskan manakala bagi bnt pon bgs dan kelas bersih cuma tak mng jer.Utk memastikan barang kebersihan ckp mesti ade ajk import

ajk import ni mmg bagus yg bnn namanya muhaimin bnt sakinah dorang ni wat keje mmg bgs biiler suwo beli jer mmg esok tgk dah ade bgs kan dorang nie.



Kesimpulannya mmg bagus ana mmg ske ngan pemimpin klas ni i love it. hehe

Read more...

JOM BACE SKIT LUAHAN

Jumaat, 7 Ogos 2009



Ana just nak kongsi sebuah lirik yg ana terjumpadan agak menarik nak dikongsi dan ni bkn ana buat just copy jer

PERNAH KU SLALU MENGALAH MULANYA
MALU TUK MENGATAKAN APA YG KU RASA
NAMUN IMPIAN MENYALA-NYALA
AKAN KU KEJAR HINGGA TERCAPAI CITA-CITA

INILAH SAATNYA KU BERDIRI DI PENTAS DUNIA
BIAR SEMUA SAKSIKAN
AKHIRNYA IMPIAN BISA JADI KENYATAAN
KINI KU LEBIH MENGENALI SIAPA AKU

PASTI KAU MENGIMPIKAN OH APA RASANYA
MENARI BAGAI BINTANG SEINDAH ANGKASA
MEMANG TAK MUDAH SEPERTI KAU BAYANG
KAU HARUS PERCAYA,TABAH DAN USAHA

INILAH SAATNYAKUBERDIRI DI PENTAS DUNIA
BIAR SEMUA SAKSIKAN
AKHIRNYA IMPIAN BISA JADI KENYATAAN
KINI KU LEBIH MENGENALI SIAPA AKU

DISINI MEGAH KU BERDIRI
BERSELINDUNG LAGI
KU AKAN MEMBAWA CITA-CITAKU
TAK GENTAR BERSUARA KERNA KU PERCAYA
TIBANYA WAKTU YANG MILIKU

INILAH SAATNYA KU BERDIRI DI PENTAS DUNIA
BIAR SEMUA SAKSIKAN
AKHIRNYA IMPIAN BISA JADI KENYATAAN
KINI KU LEBIH MENGENALI SIAPA AKU

INILAH....SAATNYA...
AKHIRNYA IMPIAN BISA JADI KENYATAAN
KINI KU LEBIH MENGENALI SIAPA AKU.

POST Kali ini menceritakan ttg sebuah kisah bagaimana nak dapat tempat dalam kejayaan yg selama ini aku nakkan,bukan mudah nak dapatkan tempat untuk kejayaan terpaksa tahan tak jumpe keluarga ,masa byk dihabiskan dan pengorbanan komitmeneluarga,.jadinya siapa nak berjaya pastikan berusaha bersungguh-sungguh baru kita rasa bestnya ble berjaya.

Read more...

WASIAT MALAIKAT JIBRIL

Khamis, 6 Ogos 2009

assalamualaikum,
perasankan kita selalu buang masa dengan perkara yang tidak membawa keuntungan pada kite.Ingat mati tu datang bile2 masa cuma ana nak kongsi benda yang dipesan malaikat jibril:
hiduplah kamu seperti mana yang kamu mahu,
tetapi ingat kamu akan mati,
cintailah sesiapa yang kamu mahu,
tetapi ingat kamu akan berpisah dengannya,
lakukan apa yang kamu kehendaki,
tetapi awas kamu akan dibalas dengan apa yang kamu lakukan,
Kemuliaan orang yang beriman pada qiamullailnya,
dan kehebatannya apabila dia tidak bergantung pada orang lain.
tu je yang ana nak kongsi supaya manusia perlubenda ni sebelum melakukan sesuatu.

Read more...

RAMADHAN

Isnin, 3 Ogos 2009


ramadhan kali ini penuh makna,

agar dapat ku lalui penuh makna,

selangkah demi selangkah.

Pernah dengar tak laguni ?insyaallah tak lama lagi akan sambutt ramadhan jadinya mari kita hidupkan hati kita. hehehe kepada semua pelajar  3itqan jangan lupa untuk saling maaf-memaafi  supaya berkat sikit kita nak jawap trial. ingat 1.md noor farhan 2.saifuddin shahrudin 3.kamil rasyidi  4.abdullah mursyid  5.abdul muhaimin  6.anas hishamudin  7.irsyad zaini  8.abdul hafiz  9.afiq hashim  10.isyraf masiri  11.aiman anuar  12.afif dan 13. farhan hakimi. ana nak minta maaf kalau ade buat salah ngan antum.

Read more...

TRANFORMASI DIRI UNTUK PANGKAT YANG TINGGI

 macam pernah dengarkan moto ni tapi tak de kena mengena dengan orang yang pernah melafazkannya.Sebenarnya ana nak kita lihat supaya hidup ni jangan jadi hipokrit pandai nak tegur orang diri sendiri tak nak cuba ubah,sebagai seorang yang telah berjaya memegang istilah pemimpim pastikan yang kita senang untuk bergaul bukan buat tranformasi diri sehingga menyakitkan hati kawan sendiri.Ingatlah bulan puasa makin dekat so jom kita ramai-ramai bermuahasabah. byeee :)

Read more...

Sabtu, 1 Ogos 2009

Mungkin orang yertanya-tanya kenapa ana tak letak gambar dan shoutmix kan? sebenarnya bukan ape, blog ni masih baru dan masih dalam peningkatan dan ana masih dalam pembelajaran lagi untuk blog.Tapi bukan ini yang menjadi isu. pernah dengar tak cerita tentang dunia ZRANUS. tAK PERNAHKAN?jadinya ana akan ceritakan sikit.
Sebuah negara yang penuh aman,tumbuhan menumbuh malar hijau,rakyat zranus penuh toleransi,keperluan dan ekonomi sentiasa mencukupi dan yang lebih penting adalah pemimpin yang tidak menagih politik.Negara yang ditakbir oleh seorang raja yang berwawasan tapi ramai yang mendengki.Suatu hari, raja tu sakit jadinya, rakyat mereka sensara kerana tiada siapa yang mampu mentadbir negara itu kerana telah ditawan magis putera zulala. tidak!menara alberhu akan diruntuhkan, macam mana dengan negara atas bayu.?kegawatan ekonomiakan berlaku ker?namun, seorang pemuda telah datang kerana dia adalah pemuda peka zaman.Siapoa permuda tu?kat mna zranus?Siapa putera zulala? nantikan (PMI NEXT GENERATION)







Read more...

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP